Vergroot je invloed met ‘de cirkel van invloed’!

Vergroot je invloed met ‘de cirkel van invloed’!

De cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid, het zijn termen waar je vast wel eens van hebt gehoord. De termen komen uit “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey.

cirkel-van-invloed1-plaatje

Hij spreekt ook over proactief en reactief zijn. Proactieve mensen richten zich op hun cirkel van invloed. Reactieve mensen richten zich op hun cirkel van betrokkenheid. Maar hoe werkt dat precies? En hoe kan jij of de mensen om je heen hier gebruik van maken?

Zeker nu veranderingen zo snel gaan is het van belang om proactief naar mogelijkheden te kijken.
Reactief?

Als je je richt op je cirkel van betrokkenheid, de buitenste cirkel, ben je veel bezig met dingen waar je niets (meer) aan kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het aan je opvoeding ligt, aan de politiek of aan de maatschappij.

Het resultaat is dat je je machteloos voelt, niet in staat iets aan de situatie te veranderen. Je bent vooral bezig met reageren op wat je overkomt. Covey noemt dat reactief.

Een voorbeeld: Enkel jaren geleden stelde de gemeente Maastricht ons voor het voldongen feit om alle methadon- en heroïneverstrekking te plaatsen bij mij in de wijk. Ik voelde mij machteloos en had het gevoel er niets aan te kunnen doen, behalve vergeefs protest aan te tekenen. Ik richtte mij dan ook op mijn cirkel van betrokkenheid. Dit kost veel negatieve energie.

Of liever proactief?

Richt je je daarentegen op je cirkel van invloed, dan ben je bezig met de vraag hoe je de situatie kunt beïnvloeden. Dan ben je proactief bezig. Je denkt na over hoe je invloed kunt uitoefenen als het gaat om zaken die voor jou belangrijk zijn.

Door te handelen vanuit mijn cirkel van invloed heb ik het initiatief genomen om samen met het buurtplatform in gesprek te gaan met de professionele partijen. Door onze voorstellen zijn de randvoorwaarden zo ingericht dat er nu nagenoeg geen overlast van deze faciliteit voor verslaafden is en onze kinderen veilig kunnen buiten kunnen spelen. Mijn proactief handelen gáf mij daarnaast ook nog eens energie.

Vergroten van je cirkel van invloed

Op je werk werkt het ook zo. Het kan zijn dat je vindt dat je directeur ongelooflijk lastig is, dat altijd is geweest en altijd zal zijn. Je legt je er dan bij neer, klaagt er misschien over, en handelt reactief.

Het kan ook zijn dat je nadenkt over waar hij gevoelig voor is, wat hij belangrijk vindt en dat gebruikt om hem te beïnvloeden, je bent dan proactief bezig.

Door proactief te handelen, vergroot je beetje bij beetje je cirkel van invloed. Je bent effectiever. En een stuk gelukkiger.

Het hangt ervan af hoe je kijkt

Kortom, hoe effectief je bent, heeft veel te maken met hoe je naar de situatie kijkt. Denk er eens over na. Hoe kijk je zelf naar je werk en de reorganisatie waar je misschien midden in zit? Naar de privé-situatie? En naar het leven in het algemeen?

Wil je je eigen cirkel van invloed vergroten en proactief worden? Of wil je samen met je team jullie cirkel van invloed vergroten? (Team-)coaching kan je / jullie daarbij helpen. Mail of bel mij op 06 – 54 94 32 22.Ook via WhatsApp!
Call Now Button