Ook weer boordevol nieuwe energie en nieuwe plannen? Bijsluiter: val niet terug in oude routines!

Ook weer boordevol nieuwe energie en nieuwe plannen? Bijsluiter: val niet terug in oude routines!

Terug aan het werk. Met frisse moed en nieuwe plannen. Maar hoe voorkom je dat je tijdens de eerste werkweek alweer terug zakt in je oude routines? Juist het feit dat je tijdens een vakantie je collega’s even niet ziet,maakt het makkelijker anders te gaan denken over je werk zegt Ben Tiggelaar in dit artikel.

Op de zaak heb je de neiging je te conformeren aan het denken en handelen van de groep. Maar aan het zwembad of op de camping verzin je zomaar ineens, voor jouw doen, unieke dingen.

Terug op de werkvloer zorgen allerlei mechanismen ervoor dat het moeilijk is die originaliteit vast te houden. Bijvoorbeeld wanneer mensen die je aardig vindt of die jij autoriteit toedicht jouw aanpak niet zien zitten. Ook vermoeidheid en stress kunnen ervoor zorgen dat je algauw terugvalt in oude, vertrouwde patronen. Zodat je je al snel afvraagt hoelang je nog moet tot de volgende vakantie.
Stel: je hebt de afgelopen weken besloten iets te veranderen. Hoe zet je die plannen dan door in de komende weken? Drie tips uit gedragsonderzoek.

1. Je eigen koers uitzetten
Als je ideeën nog vaag zijn, leiden ze niet gauw tot nieuw gedrag. Des te concreter je voornemen, des te meer kans op implementatie. Dus: schrijf voor je weer aan het werk gaat heel concreet op wat je wilt veranderen. Aan jezelf, en aan je baan. Verzin daarna een aantal kleine praktische stappen die je dagelijks kunt zetten. Welk gedrag brengt jouw wensen dichterbij? Ga vervolgens dagelijks bijhouden of het ook lukt. Eerst meet je dagelijks je eigen handelen. Pas daarna ga je, bijvoorbeeld wekelijks, kijken of je plan ook de gewenste resultaten oplevert.

2. Sociale druk weerstaan
Wij zijn sociale wezens. Je niets aantrekken van anderen, dat gaat simpelweg niet. Effectiever is daarom om maatregelen voor te bereiden voor lastige momenten – de momenten waarop de sociale druk te groot lijkt om door te zetten. Wat doe je dan? Een paar tips: schrijf vooraf op wiens mening je relevant vindt en wie er minder toe doet voor jou. Doorloop vooraf in je hoofd typische terugvalmomenten en verzin en oefen wat je dan zult zeggen en doen. Neem je voor, als je de druk voelt stijgen, om een time-out te nemen. Geef niet meteen antwoord op die lastige vraag, maar beloof dat je erop terugkomt. Gebruik die tijd vervolgens om nog eens goed naar je plan te kijken.

3. Mensen meenemen in je plan
Voor veel ideeën heb je hulp van anderen nodig. Hoe verwerf je steun voor nieuwe plannen? Allereerst: noteer welke collega’s sociaal gezag hebben. Naar wie wordt er geluisterd? Vraag je vervolgens af: wie van hen zou het meest openstaan voor mijn ideeën? En dan stap drie: onderzoek wat hun prioriteiten zijn. Wat houdt hen bezig? Zoek naar een manier om je eigen plannen daarop aan te laten sluiten.

Want ook al is je ‘vakantieplan’ nog zo goed, veranderen is ingewikkeld. Eigenlijk werkt het alleen als je de laatste vrije dag opoffert om je goed voor te bereiden. Voordeel: als je daartoe bereid bent, weet je in ieder geval dat je echt gemotiveerd bent!

Wens je daarbij versterking? Mail of bel mij voor een kop koffie?

Groet,

Jean Kosmann



Ook via WhatsApp!
Call Now Button