Omarm conflicten en leer ze eren!

Omarm conflicten en leer ze eren!

Omarm conflicten en leer ze eren!

In vrijwel elke organisatie kom ik conflict-vermijdend gedrag tegen. Mensen willen de harmonie bewaren en zijn bang de relatie te verliezen, wat uiteindelijk de samenwerking ondermijnt en juist tot negatieve gevolgen leidt.

Shirien van Moerkerken schrijft in haar boek dat het woord conflict “samen verschillen” betekent. Echter hebben we in Nederland geleerd om conflicten naast elkaar te laten bestaan in plaats van ze constructief te benutten.

Accepteer dat we eerder verschillend zijn in achtergrond, referentiekader, etc. dan gelijk. Door dit te omarmen en actief op zoek te gaan naar de onderlinge verschillen en elkaar daarin te begrijpen, kun je deze onderlinge verschillen overbruggen. Je gaat dan het ‘conflict eren!’

Maak daarbij jouw eigen werkelijkheid niet tot de enige werkelijkheid, maar ga op zoek naar de ander en wees nieuwsgierig naar diens belang en dat van jezelf. Je zult merken dat niemand boos op je wordt door dit zo aan te pakken en dat de relaties juist stevig verbeteren.

En is dat niet wat we allemaal willen? Beter en fijner samenwerken om gezamenlijke doelen te bereiken en succesvol te zijn?

Wil je meer weten of wens je daarbij wat ondersteuning voor jezelf, je team of je organisatie? Bel of mail mij dan!

Groet, Jean KosmannOok via WhatsApp!
Call Now Button