‘Je praat toch zeker niet tegen een muur!?!’ Toolbox voor leiders

Merk je ook weleens dat terwijl jij denkt dat je duidelijk bent geweest, de ander toch niet heeft uitgevoerd wat jij gevraagd hebt? Hoe kan dit nu? … je praat toch zeker niet tegen een muur!!

Miscommunicatie ontstaat omdat wat bedoeld wordt niet altijd gezegd is; wat gezegd is, niet altijd gehoord wordt en wat gehoord wordt niet altijd begrepen wordt. Stel dat de ander het begrijpt, betekent dat nog niet dat hij ook akkoord gaat en ook niet dat het gedaan wordt.

Dat communiceren een moeilijke aangelegenheid is ondervind ik dagelijks in mijn rol als trainer / (team)coach. Even een voorbeeld uit de praktijk:

Vorige week leek de opdracht die cursisten moesten uitvoeren bij de training verkoopgesprekken mij zo klaar als een klontje.

Er moest een rollenspel worden uitgevoerd waarbij de opdracht voor de observator was om alle soorten vragen van de verkoper letterlijk te noteren. Het was voor iedereen duidelijk en braaf namen de observatoren pen en papier ter hand.

Bij de nabespreking bleek tot mijn verbazing dat geen van de 4 observatoren had uitgevoerd wat er van hen verder werd verwacht. Bij navraag of de opdracht niet duidelijk was werd mij te kennen gegeven dat ze het prima hadden begrepen. Wat is hier mis gegaan??

Voor mij maakte dit direct duidelijk dat ik niet de volledige communicatiemuur had doorlopen. Ik had gezegd wat ik bedoelde en dit was bij navraag ook gehoord en begrepen. Dus daar zat het niet in.

De crux zat hem in het gegeven dat ik niet had gecheckt of de observatoren die het hadden begrepen ook akkoord waren met de opdracht.

Met de techniek van deze communicatiemuur praat je nooit meer tegen de muur?Ook via WhatsApp!
Call Now Button