Gelukkig nieuwjaar! Ook goede voornemens gemaakt?

Allereerst wens ik jou en je dierbaren een gelukkig nieuwjaar en de allerbeste wensen voor 2018.

En ja hoor, ook ik heb goede voornemens voor 2018. Mijn ‘gezonde’ voornemen is de halve marathon van Venlo lopen op 25 maart… binnen de magische grens van 2 uur… voor mij een echte uitdaging!

Veel mensen maken, net als ik, goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Op 1 januari weet je het nog zo zeker. Weg met die extra kilo’s, stoppen met roken of eindelijk actie ondernemen voor een andere baan of positie in jouw organisatie. Een paar weken is het vaak goed vol te houden, maar daarna wordt het lastiger.

Hieronder vind je 5 tips om je goede voornemen gemakkelijker vol te houden en om te zetten in succes.

Tip 1. Denk na over je motivatie

Bedenk vooraf waarom je het wilt. Zo wil je bijvoorbeeld afvallen om je weer net zo fit te voelen als 5 jaar geleden. Of omdat je die mooie jurk van vorig jaar weer aan wilt. Of omdat je wilt kunnen voetballen met je zoontje.

Een goede motivatie maakt het je gemakkelijker je doel voor ogen te houden als het moeilijk gaat.

Tip 2. Maak het concreet

Hoeveel wil je afvallen en in hoeveel tijd? Hoe vaak wil je gaan sporten en hoe lang? Maak je doel concreet. Blijf wel realistisch. Ben je niet gewend te sporten, dan is 4 keer per week anderhalf uur hardlopen waarschijnlijk te ambitieus. Misschien kun je beter 3 keer per week een uur gaan wandelen.

Schrijf je doel op. Zo concreet mogelijk.

Tip 3. Vertel het anderen

Als je je gesteund voelt, is het gemakkelijker om vol te houden. Deel je voornemens daarom met anderen. Vraag je partner je niet te verleiden met zoete lekkernijen. Vraag een vriend om mee te gaan wandelen of samen aan te sluiten bij een hardloopgroepje.

Bijkomend voordeel van het delen van je voornemens is dat je nét iets minder geneigd bent om het bijltje erbij neer te gooien. Je zorgt voor een extra stok achter de deur.

Tip 4. Schrijf je vorderingen op

Het is vaak gemakkelijker om te zien wat nog moet dan wat je bereikt hebt. Wil je bijvoorbeeld 20 kilo afvallen, dan kun je als een berg tegen de volgende 15 kilo opzien en realiseer je je te weinig dat je al 5 kilo bent verloren.

Schrijf dat daarom op, noteer tussenresultaten in je agenda. Het helpt je wanneer je motivatie minder wordt.

Tip 5. Ken je valkuilen

Je weet vooraf zelf wel wat je moeilijke momenten zullen zijn, in welke situaties je in de verleiding zult komen om tóch te zwichten voor dat gebakje of die sigaret. Bedenk vooraf wat je in dat geval als alternatief kunt doen en hoe de schade kunt beperken.

Je doet je best!

Gaat het eens mis, wees dan niet te streng voor jezelf. Alles is niet verloren. Je doet je best, daar gaat het om. Vandaag ging het misschien niet goed, morgen gaat het vast beter!

Dat dit jaar voor jou een gezond en gelukkig jaar mag worden!

 

 Ook via WhatsApp!
Call Now Button